Satokauden tilinpäätös

Ennen sipulikauden aloitusta 
(nyt on vielä liian lämmintä istuttaa mutta sopiva aika hamstrata parhaat lajikkeet puutarhamyymälöistä)
käydään vielä läpi sadonkorjuuajan herkut.

Nämä on hyvä kirjata tänne blogiin ensi vuotta varten. On helposti muistissa sitten kun tulee taas aika valita tomaatin taimet sun muut härpäkkeet.

Kasvihuone, tomaatit ja basilikat.  Pyhä kolmikko, ei siitä mihinkään pääse. 
Mozzarellapuuta odotellessa... 

Tänä vuonna ei kasvihuoneen riesana olleet oikein minkäänlaiset tuholaiset. Ei ansarijauhiaisia, ei kaaliperhosen toukkia, ei kirvoja. Kummallista mutta ihanaa, sanoo kaiken nähnyt puutarhuri. 
Terveet taimet, hyvälaatuinen multa vai vähemmän paahteinen kesä?
Mikä lie, tätä me tilataan.

Tomaattisato onnistui erinomaisen hyvin, pilvisemmät päivät piti kosteuden tasaisempana, ampiaispesä saattoi auttaa pölytyksessä ja kastelulannoitus osui kohdalleen.

Tein itselleni kuvamuistion tomaattilajikkeista. Kirsikkatomaatit on ehdottomasti helpoimpia kasvatettavia amatöörille ja onnistumisen ilo on ylimmillään kun kuljeksii posket täynnä kasvihuoneherkkuja :)

Nuo isot tomaatit on meillä aina vähän niin sun näin, toiveena olisi saada kaikki talven tomaattisoseet  omasta puutarhasta mutta jotenkin me ei vaan onnistuta niiden kanssa. Vaativat varmaan vielä tarkempaa hoitoa.

Kuten huomaatte, ei meillä olla kauhean kunnianhimoisia lajikkeiden suhteen 
mutta kyllä näistä suun makiaks sai!
Perään päräytin vielä pisteetkin jokaiselle.


Keskivahva chili "Aji Christal"osoittautui satohirmuksi.
Yhdestä taimesta on tullut jo ainakin 50 palkoa ja kausi jatkuu!
Olen viipaloinut näitä poikittain renkaiksi ja kuivattanut meidän kasvikuivurissa.
Tuntuu toimivan. Tästä saa talven potkut patoihin kivasti kunhan muistaa kumihanskat...



Kuten sanoin, tomaatit ovat olleet todella satoisia ja tekevät edelleen komeaa tulosta, kiitos ihanan intiaanikesän joka saatiin ainakin tänne Lounais-Suomeen.
Kaikki ylimääräiset lehdet on karsittu auringon edestä ja joka päivä saa hakea herkkua aamiaisleivälle.




Kurkut olivat tämän kesän superyllätys!
Viidakkokurkku valtasi puolet kasvihuoneesta, kiipeili minne sattui ja maistui aika mainiolle.
Tavallinen kurkku teki satoa sellaista vauhtia että tuli kiire sekoitella vanhanajan kurkkuja vähän joka aterialle :)


Vanha rouva pelargonia viihtyi pylväspyhimyksenä kaikkein korkeimmalla paikalla. 
Tässä se tulee kieltämättä parhaiten oikeuksiinsa. Rouva kävi keväällä nuorennusleikkauksessa ja hyvin näytti toipuvan.


Basilikoissa on yleensä riesana kaaliperhosen toukat, tänä vuonna ei.
Kuivuri laulaa päivittäin...


Elokuun alussa nappasin Viherlassilasta kainaloon tämän pensasbasilikan ja tykkään ihan kympillä!
Kaunis muoto, loistava maku ja tuoksu ja helpompi kuivattaa kuin nuo norsunkorvankokoiset lehdet.
Ajattelin yrittää pitää tämän hengissä meidän keittiössä vielä pitkään, tuon mustan ruukun kanssa sopii ikkunan eteen napakasti.


Kasvukautta ei ole vielä paketoitu, ei sinnepäinkään, mutta tässäpä jonkinlainen tilinpäätös koska pian alkaa armoton kasvihuoneen siivoaminen että monivuotiset pääsee suojaan syyssateilta ja hallaöiltä.


Olis kiva kuulla mitkä teillä oli menestyjiä ja mitkä huteja tänä kesänä.
Aiheeseen palataan vielä kasvatuslaatikoiden sesongin arvioinnissa.

Voikaa hyvin ja nauttikaa syksystä, niin minäkin :)
Sanna



CONVERSATION

8 kommenttia:

  1. Mahtavan sadon oot saanut. Noi keltaiset tomaatit ovat mun herkkua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla voiton vie nuo lähes ruskeanmustat! Karkkipäivä!

      Poista
  2. Hieno sato sinulla siellä onkin! Meille hankittiin kasvihuone vasta alkukesästä, joten tänä ensimmäisenä kesänä ei vielä oikein tiedetty mitä ja kuinka paljon viljeltäisi. Meillä oli vain tomaattia, chilipensas ja salaatteja ja yrttejä. Ensi vuonna ainakin kurkku tulee lisäksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kurkku onnistui meilläkin tänä vuonna yli odotusten mutta kyllä se pirulainen tilaa vie! Kasvihuone on ihan älyttömän ihana juttu!

      Poista
  3. pipsa-muori9/15/2016

    Jep.10 pistettä "Gardeners delightille",on niin herkku:> Otettiin siitä siemeniä talteen,jos onnistuttais ensi kesänä niitten kanssa. Kerrothan sitten,jos vaikka Viherlassilalle tulee niitä mozarellapallon siemeniä tai taimia;))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niiiiin herkku! Ajattelin jo keväällä että mitäpä minä kokeilemaan kun joku on jo hyväksi havainnut määrätyt lajikkeet. Kannatti uskoa ammattilaista! LUPAAN PIPSA, että maanantaina otan selvää josko ois keväälle tulossa mozzarellan taimia :))))

      Poista
  4. Meidän olisi pitänyt istuttaa tomaatteja ruukkuun, koska kirsikkatomaatteja menee pari rasiaa päivässä. Me syödään niitä tyttären kanssa kuin karkkia.
    Hyvä sato teille on tullut.
    Ihanaa torstaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Menee menee, ja usko mua, ne on parhaita omasta ruukusta :) Ens kesänä sitten ja aurinkoa loppuviikkoon!

      Poista