keskiviikkona, elokuuta 13, 2014

"Oliivivauvat"


Blogistaniassa on säännöllisin väliajoin juttua oliivipuista,
niin Pikkutalossakin.
Ja sitäpaitsi lupailin FFF:n Tuijalle kuvia "sadosta".

Tässäpä siis tämänvuotiset vauvani.
Perheeseen kuuluu ennestään 3 oliivipuuta, iät jossain 3 ja 12 vuoden välillä.
Kesällä tarttui Ikeasta käteen vielä yksi puu.

Kauniin kukinnan jälkeen ovat täynnä oliivivauvoja,
jokunen siellä joukossa on jo kasvanut teineiksikin.
Eihän nämä koskaan vielä ole kypsäksi asti ehtineet, tuskin tänä vuonnakaan...

Syksyn tullen siirrän koko perheen kasvihuoneeseen ja pakkasten tullessa Pikkutaloon
jossa patterit pitävät lämpötilan minimissään 5 asteessa.
Kastelen säännöllisesti, vähintään kerran 2 viikossa myös sydäntalvella.
Maaliskuussa puut pudottavat osan lehdistään ja uusi kasvu alkaa samantien kun saavat tuoreen mullan ja lannoituksen.
Vanhin puumme oli ensimmäiset talvet sisätiloissa ja vaikka pudotti kaikki lehtensä jo marraskuussa,
selvisi talvesta vallan mainiosti kunhan sai tarpeeksi vettä.




Olen muutenkin kovin tykästynyt näihin yrtti / kukkiviin puihin.
Tuovat luonnetta kesäkukkien joukkoon ja ovat monivuotinen ilo :)
Tämäkin metrin korkuinen rosmariini täyttää jo 5 vuotta!





Joko teitä alkaa kyllästyttämään puutarhassa häärääminen ja ulkojutut?
Itse huomaan etten ainakaan vielä ole saanut tarpeekseni,
en kesästä enkä ulkona olemisesta.
Nautitaan nyt vielä pari kuukautta ?

Sateesta huolimatta, lämmintä keskiviikkoa!

Sanna
SHARE:

18 kommenttia

  1. Ei vielä kyllästytä! Tuntuu, että olen nyt viimeisenä parina päivänä päässyt vasta kunnolla vauhtiin ;) Uutta kukkapenkkiä olen tekemässä ja nurmikkoa kiskonut sen kohdalta pois. Helteillä ja paahteella ei voinut kuvitellakaan tekevänsä jotain fyysisesti kuormittavaa, joten nyt viieleämmällä syyhyttää olla pitkään yöhön hommissa :)

    Ja oliivipuut - ihania! Haluaisin itsellekin, mutta ei ole paikkaa, jossa säilöä talvella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta turiset! Odotan jo innolla viikonloppua että pääsen vielä yhden kukkamaan uusintaan. Se kun jäi helteiden vuoksi lomalla tekemättä :)
      Oliivipuut ovat todellakin ihania ja ilo silmälle. Vähän mua harmittaa se ettei niitä voi talvettaa sisällä kun ovat niin veistoksellisia ;(

      Poista
  2. Ihania pikku oliivi vauvoja, paljon niitä onkin.
    Ei kyllästytä yhtään kesän touhut vielä, ne kun muuttaa muotoaan pitkin kesää. vasta sitten, kun alkaa se vaihe että kaikkea joutuu jo poistamaan kukkamilla ja siivoilla lehtiä, tulee tunne, että ihanaa kohta on kaikki kompostissa. Samalla kuitenkin jo päässä pyörii tulevan kevään uudet hommat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samat täällä :) Nyt touhutaan sadon säilömisen kanssa ja sitten alkaa ne ihanat syksyn kirpeät päivät harava ja talikko kädessä!

      Poista
  3. Voi miten rehevän näköistä! Oletko talvettanut rosmariinia samalla metodilla kuin oliivit, vai nostatko talveksi keittiöön? Oman oliivini olen saanut pysymään hengissä jo useamman talven, mutta rosmariini kupsahtaa aina jossakin vaiheessa vuotta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Maria! Joo, samalla metodilla oon talvettanut koko porukan. Mandariinit, rosmariinit, laventelit, laakerit. Ja tietysti pelargoniat ja hortensiatkin :)
      Rosmariinia pitää mun mielestä kastella vielä himppasen enemmän kuin oliivia, se ei tykkää kuivua talvella ja Pikkutaloon paistaa aurinko lähes koko valoisan ajan. Siinä säästääkin ihan pipopaljon kun kaikki ruukkukukat on vuodesta toiseen samoja :)

      Poista
  4. Jee, mä oon käyny kurkkimassa jo monta kertaa täällä :)) Ihanat pikkuoliivivauvat! Eli kertaan. Jos pidän talven huoneenlämmössä, pudottaa lehtensä aiemmin, viileässä säilytyksessä vasta maaliskuussa? Ja joka vuosiko vaihdat mullan vai lisäätkö vain uutta multaa ja lannoitat? Tapahtuuko lannoituksen aloitus silloin maaliskussa?

    Ja voi venäjä!! Viisi vuotias rosmariinikin! Missä sinä sitä säilytät? Mulla aina pääsee kuivumaan. Rosmariini on lempimausteeni tällä hetkellä, korianterin lisäksi. Tiedätkö sen Oivariini mainoksen ohjeen Vesan hurmausleivistä? Ihan tajuttoman hyviä :))
    Oivariinia, hunajaa ja tuoretta rosmariinia sekoitetaan tahnaksi. Levitetään paksulti patonkisiivujen päälle ja uuniin hetkeksi. Voi elämä,
    kun ne on hyviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pienet paineet vastauksiin :) Noh, kuitenkin vastaan. Meillä oli oliivi sisäsäilytyksessä ikkunan ja patterin edessä ja lehdet lähti tosiaan jo loppusyksyllä = varisivat kaikki meidän makkarin lattialle. So happy! Annoin silloin melkein kompostituomion mutta ihmeekseni alkoi pukkaamaan uutta nuppua maalis-huhtikuussa ja jo tulikin kiire kantaa terassille :) Kastelin silloin koko talven säännöllisesti mutta varoin ettei multa alkanut homehtumaan eli annoin kuivahtaa välillä. Nykyään kun on miellä Pikkutalossa talvet, pudottelee osan lehdistään siis vasta maaliskuun tienoilla ja samantien alkaa kasvattamaan uutta.
      Mullanvaihto ja lannoitus saattaa joskus jäädä toukokuullekin. Jos niin käy, aloittelen kastelulannoitteella kerran viikossa että saavat jostain ravintoa.
      Suurin oliivipuumme on jo lähes miehen korkuinen ja pirun painava. Tänä keväänä en viitsinyt vaihtaa siihen ollenkaan multia, enkä antanut pahemmin lannoitteitakaan. Miksi? Koska se ei ole kukkinut kertaakaan 15 vuoden aikana ja ajattelin että vanhalla herralla on liian hyvät oltavat :) Ei auttanut, nou kukkaa.
      Noh, sitten rosmariini: Siellä ne kyhnää vieri vieressä oliivin kanssa, samoissa lämpötiloissa. Rosmariini ei ole ainakaan meillä tykännyt kuivuudesta eli sitä pitää muistaa kastella vielä säännöllisemmin kuin oliiveja. Ettei pääse multa rutikuivaksi. Kuivumista olen ehkäissyt ruukunpalasilla kuten huomaat.
      Että lycka till ja muistahan kertoa miten kävi :)

      Iiiiiik! Vesan hurmausleivät kuullostaa superhyviltä! Tänään taitaa saada rosmariinipuu harvennuksen! Kiitti!

      Poista
    2. Kiitos ihana :) todellakin kerron miten mulle käy. Jos ei näillä ohjeilla onnistu, niin vika ei ainakaan ole neuvojassa!
      Ja hurmausleipiä koita ihmeessä :)

      Poista
  5. Voi ei, en ollenkaan! Oikeen kaipaan upottautua tuonne lootiin parin päivän tauon jälkeen (selkäsairaus on riivannut). Puutarhassa on häärittävää pakkasille saakka ja oikeastaan sen jälkeenkin! Vuodenaika on muuttumassa (ihania nämä elokuiset päivät ja yöt), mutta vielä ei talikot jouda naulaan :)

    "ja vaikka pudotti kaikki lehtensä jo marraskuussa..."

    Eikä! :D Mä olen aina rakastanut oliivipuita ja monta kertaa sellaisen sitten ostanutkin. Mun oliivilehtoni sijaitsee jossain jäteasemalla, sillä luulin AINA niiden kuolleen :D Yksi toisensa jälkeen kunnes annoin periksi ja lakkasin ostamasta uutta ;D Noh, hyvä se nyt on kuitenkin tietää, että ei ne kuolekaan. Oliivilehtoni, here I come! ;DD

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, ei mitään merkkejä innon laantumisesta :) Hyvä niin!

      Voi Johanna, sullahan siellä on puitteet olivvipuun kasvatukseen ja varmasti talveksi keksit paikan jonne ei yli -10 astetta pakkasta pääse. Teillä tuvassakin saattaa selvitä kun tuskin missään tropiikin lämmössä elelette talvella :) Ei kun ostoksille! On muuten jännää että aina kun teen postauksen oliivipuista, se sytyttää porukan. Kaikki tuntuvat tykkäävän niin paljon niistä.

      Poista
    2. Veikkaisin salia ennemmin. Tuvassa oli talvella reilua +20C ja nyt kun tulee puuhella, taatusti ainakin sitä. Salia taas pidetään viileänä. Siellä ei edes ole toimivaa puulämpölähdettä, joten kun ei ole vieraita, siellä tuskin +12- +15 enempää lämpöä pidetään.

      Poista
    3. No helvata! Sinne sitten :) Ja sulla tuntuu olevan viherpeukalo niin paikallaan että saat varmaan oliivitkin aikuisiksi asti :) Ja sit mä kuolen kateudesta!
      Tein muuten sitä sun punasipulihilloa, NAMSKIS!

      Poista
    4. Ja siitä omavaraisuudesta kiinnipitäen, noissa lämmöissä viihtyy parhaiten kaikki muutkin yrtit, pelargoniat ym.

      Poista
  6. Nyt iski oliivikateus! Ostin pari vuotta sitten syksyllä Plantagenista heräteostoksena pienen oliivipuun, jossa oli jo muutama oliivivauva tai -teini. Talven aikana puu kuitenkin pudotti kaikki lehtensä ja seuraavana kesänä uusia tuli vain pariin oksaan, seuraavana talvena nekin nähtävästi kuolivat. :( Meillä ei kyllä ole oliiville kovin ihanteellista talvikotia, kun kaikki viileämmät tilat ovat sitten samalla myös aika pimeitä. Eka talvi taidettiin pitää sitä hieman viileämmässä mutta hämärässä eteisessä, toinen talvi huoneenlämmössä mutta valoisassa, ei näemmä tykännyt kummastakaan. Pöh.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyyh, voi reppanaa! Ei mullakaan mitään 100% neuvoja ole, varsinkaan normaalissa asuinhuoneessa talvittamiseen mutta jos edes vähän alle 20 astetta ois lämmöt niin se jo helpottaa. Itse asiassa, sellainen lämpö on meille kaikille sopiva talvisaikaan :) Voisin kuvitella että suihkupullo ois myös oliivipuun paras kaveri talvella. Ja tietysti parveke tai terassi (ruukun ja lehtien ympäri hallaharsoa) niin kauan kunnes pakkaset äityy lähelle -20 astetta. Meillä on suurin puu ollut kasvihuoneessa viikon verran jopa -25 asteen keleissä kun pääsi yllättämään mutta silloin kiersin hallaharson lisäksi kasan fleecepeittoja ympärille ja siirsin Pikkutaloon heti kun sain kantoapua.

      Poista
    2. Meillä on talossa tuo yksi trooppinen asukas eli Helga-papukaija, joka vaatii sen 20-22 sisälämpötilan talvellakin ja se taas ei taida tuolle oliiville olla kovin ihanteellinen. Mutta jospa ensi keväänä saataisiin kasvihuone pihan perälle, voisi sitten vaikka kokeilla jos oliivipuu suostuisi noiden hallaharsojen yms. suojissa talvehtimaan siellä. :)

      Poista
    3. Lycka till! Jos saat styroksit ruukun alle ja ympärille ja harsot rungon ja latvan ympäri niin voi onnistua. Tuttava Tukholmassa on onnistunut jo useampana vuotena. Mulla on mennyt aina pupu housuun jossain vaiheessa ja oon raahannut sisään kesken pakkasten :)

      Poista

© Pikkutalo. All rights reserved.
Blogger Template Designed by pipdig